Förskolan Hästhagen

Hem Om oss Kontakta oss Ansökan Blanketter Jobba hos oss Matsedel

Föräldraaktiv inskolning

 

Att börja förskolan är för vissa att kliva in i en ny och spännande värld, andra har redan erfarenheten av vad det innebär – Vi hälsar er alla välkomna!

 

Alla barn som börjar i vår enhet startar sin tid med en föräldraaktiv inskolning.

Under tre hela dagar är barnet och föräldern med i vår verksamhet i alla aktiviteter och rutiner. Tillsammans med nya kompisar och pedagoger undersöker man vad det innebär att vara på Hästhagen. Den fjärde dagen är det tid att säga ”Hej då” till sina föräldrar.

 

 

Varför 3 dagar?

 

Vi tänker att barnet skolas in till en verksamhet och ett socialt sammanhang, inte till en specifik pedagog. Därför vill vi att barnet under trygga förhållanden (tillsammans med sin/sina föräldrar) får lära känna sina nya kompisar och pedagoger i olika aktiviteter på förskolan. Naturligtvis är alla barn unika och har olika behov, detta gör att inskolningen kan se lite olika ut. Det är viktigt att vi har en öppen dialog där ditt barn står i centrum.

 

 

Dag 1

 

Inskolningssamtal mellan förälder och pedagog.

 

 

Dag 2 - 4

 

Inskolningen kommer att vara under tre dagar mellan kl 9.30 till 14.30. Ni föräldrar är med ert barn hela tiden i alla förekommande aktiviteter under dagen. Det är ni som utgör tryggheten för era barn och vi pedagoger som erbjuder barnen olika aktiviteter att prova på. Det är ni föräldrar som äter tillsammans med era barn, söver dem eller vilar med dem, finns till hands för det egna barnet i alla ”nära” situationer. Det är mycket viktigt att barnen inte behöver vara med om några avsked under dessa tre inskolnings dagar, men somnar ditt barn på vilan är det klart att du som förälder kan sätta dig utanför en stund tills ditt barn vaknar igen.

Under inskolningen kommer vi kanske att vara både inne och ute, så tänk på att ha med kläder som passar för alla väder. Även extra ombyte med kläder är bra att ta med redan första dagen, eftersom vi erbjuder många skapande aktiviteter exempelvis målning.

 

 

Dag 5

 

Den femte dagen är det dags att lämna barnet hos oss för första gången. Ni kommer enligt överenskommelse på morgonen. Det är viktigt att det är ni som förälder som lämnar över barnet till oss när ni känner er redo. Tänk på att för långa avsked kan vara jobbiga.

 

I slutet av september kommer ni att bli inbjudna till ett uppföljningssamtal.

Alla barn är olika och behöver olika saker under inskolningen. Somnar inte ditt barn eller längtar väldigt mycket efter mamma/pappa så kommer vi självklart att ringa er under dagen. Ni är givetvis också välkomna att ringa till oss under dagen för att höra hur det går.

 

 

Från dag 5 och nästkommande vecka rekommenderar vi att barnen inte har längre dagar än 9.00-14.00.

Då  hoppas och tror vi att ni har fått en bra start på er förskoletid.